auteur - Koen D'Haene

AUTEUR: KOEN D’HAENE

 

Koen D’haene (Wevelgem, 14/02/1964) werd leraar Nederlands in Brussel en gegradueerde bibliotheekwetenschappen in Brugge. Hij is stafmedewerker in de Wevelgemse bibliotheek en geeft les aan de bibliotheekopleiding in Brugge.

 

Hij debuteerde in 2000 als jeugdauteur met ‘De hel in New York’. Zijn jeugdroman ‘De oversteek’ (2001) vertelt het verhaal van een Wevelgemse vlassersjongen die in 1912 emigreert naar Amerika en enkele jaren later moet kiezen tussen zijn Duitse lief en zijn familie in Vlaanderen. ‘De oversteek’ werd bewerkt voor theater door Hans Mortelmans (Muziektheater Zazoe) en door Jan Vanaudenaerde (Gregoriusgilde Wevelgem).

Later verschenen nog de jeugdromans ‘Valsspeler’ (2003), ‘Gek van een eiland’ (2010) en ‘Ketters van de Kemmelberg’ (2017) en de kinderboeken ‘Een hoofd vol rommel’ (2012) en ‘De plannetjes van papa’ (2013). Hij schreef ook educatieve kinderboeken voor uitgeverijen Van In en Die Keure en geeft vaak lezingen in scholen en bibliotheken.

In 2016 verscheen de misdaadroman ‘IJs’ bij de Nederlandse uitgeverij LetterRijn. De roman speelt zich af in het decor van de Zwitserse Alpen.

Koen D’haene is sinds 1999 redacteur van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers (VWS) en schreef mee aan het ‘Lexicon van West-Vlaamse schrijvers’ (2008-2013).

 

Ook in 2014 schreef Koen D’haene de tekst voor Theater Lokaal. ‘Mensen in uniform’ verwerkte fragmenten uit het dagboek van schooldirecteur Felix Vervenne tot een authentiek beeld van de eerste oorlogsmaanden in Wevelgem.

 

In 2018 kreeg hij de eerste

cultuurprijs van de gemeente Wevelgem.

 

© Theaterlokaal Wevelgem

foute of defecte link gezien ?

opmerkingen over de inhoud ?

stuur een mailje naar webmaster@theaterlokaal.be