script : koen d'haene

 

script : Koen D'Haene

 

Toen ’Theater Lokaal’ me vroeg om de tekst voor de tiende editie rond het thema ‘Wevelgem en de Eerste Wereldoorlog’ te schrijven, aarzelde ik geen moment. Ik hou van historische fictie. Ik voel me als een poppenspeler als ik fictieve en historische personages samen kan laten figureren in een verzonnen maar toch ook weer geschiedkundige realiteit. Het is een heerlijke evenwichtoefening. Bovendien ben ik erg geboeid door Wereldoorlog I en schreef ik er tien jaar geleden mijn jeugdroman ‘De Oversteek’ over, die in 2014 een tweede jeugd kent als theatertekst.

 

Bij historische verhalen bestaat de kunst erin de juiste keuzes te maken tijdens de zoektocht naar informatie. Voor ‘Mensen in uniform’ kon ik terugvallen op twee dankbare bronnen om deze theatertekst te schrijven.

Van Philippe Haeyaert kreeg ik out of the blue een nooit eerder opgevoerde theatertekst van ‘vlasser’ Henri Minne. Henri schonk zijn tekst ‘Gebed om vrede’ kort voor zijn overlijden aan Philippe en sprak de hoop uit dat het toneel ooit zou worden opgevoerd. Het is er niet van gekomen, maar in ‘Mensen in uniform’ zitten verwijzingen naar zijn tekst als eerbetoon aan de verdienstelijke Wevelgemnaar.

Lieven Vervenne liet me het ongepubliceerde dagboek van zijn grootvader Felix (1864-1952), die tijdens de oorlog directeur was van de gemeentelijke jongensschool, inkijken. Ik sprokkelde allerlei feiten en anekdotes die mijn toneeltekst voldoende historische achtergrond konden geven en het verhaal ook konden kruiden met leuke knipoogjes en lokale nieuwtjes.

Ik dank Lieven voor het vertrouwen en hoop dat ‘Mensen in uniform’ een smaakmaker kan zijn voor de integrale publicatie van het oorlogsdagboek.

 

‘Mensen in uniform’ schetst in zes scènes een levendig beeld van de eerste oorlogsmaanden in Wevelgem. De eerste scène vertelt over de toenemende oorlogsangst na het nieuws van de moord op de Oostenrijkse kroonprins (28 juni), de laatste scène speelt zich af op kerstavond 1914, als de Duitsers Weihnachten vieren in de Sint-Hilariuskerk.

De hoofdpersonages zijn verzonnen, maar naast hen figureren ‘historische’ personages als pastoor Van Lerberghe, de Duitse soldaat-stationsoverste Hans Hirsch, Ortskommandant Von Jagemann, schepen Jules Bevernage en gemeentesecretaris Debrabandere.

 

Oorlog wordt uitgeroepen door machtsheren, uitgestippeld door officieren, gestreden door soldaten, geleden door gewone mensen. Ik hoop dat de evocatie van een klein stukje oorlogsgeschiedenis in Wevelgem kan meehelpen om de waanzin van elke oorlog blijvend in

gedachten te houden.

 

Koen D’haene.

 

 

De auteur Koen D’haene (Wevelgem, 14/02/1964) studeerde voor leraar Nederlands-geschiedenis in Brussel en werd gegradueerde bibliotheekwetenschappen in Brugge. Hij is stafmedewerker in de

Wevelgemse bibliotheek en geeft les aan de bibliotheekopleiding in Brugge.

 

Hij debuteerde in 2000 als jeugdauteur met ‘De hel in New York’, een verhaal over straatkinderen en dakloze jongeren in de South Bronx.

Kort na zijn debuut verscheen ‘De oversteek’, een jeugdroman over een Wevelgemse vlassersjongen die in 1912 emigreert naar Amerika en enkele jaren later moet kiezen tussen zijn Duitse lief en zijn familie in Vlaanderen. Zijn keuze leidt hem naar de loopgraven van de Somme. ‘De oversteek’ werd in 2014 bewerkt voor jeugdtheater (door Hans Mortelmans voor Muziektheater Zazoe) en voor amateurtheater (door Jan Vanaudenaerde voor Gregoriusgilde Wevelgem).

‘Valsspeler’ (2003) is een geëngageerde jeugdroman over pesten op school en de zalige pijn van verliefdheid bij tieners. ‘Gek van een eiland’ (2010) speelt zich af op het Friese eiland Terschelling en gaat over de breekbare relatie tussen ouders en hun opgroeiende kinderen. Het kinderboek ‘Een hoofd vol rommel’ (2013) is het verhaal van Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder.

 

Koen D’haene is sinds 1999 redacteur van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers (VWS). Hij geeft vaak lezingen in scholen en bibliotheken en werkt mee aan leesprojecten voor jongeren.

 

 

 

 

© Theaterlokaal Wevelgem

foute of defecte link gezien ?

opmerkingen over de inhoud ?

stuur een mailje naar webmaster@theaterlokaal.be